Rodzaje okapów kuchennych

Okap kuchenny sprawuje bardzo ważną funkcję w naszej kuchni, jest jednocześnie pochłaniaczem wszelkiego rodzaju zapachów, a także spełnia rolę wyciągu. Wybierając okap kuchenny trzeba sugerować się ilością miejsca w kuchni (tzn. ile miejsca można przeznaczyć na okap – szerokości oraz wysokości). Trzeba również spojrzeć na wygląd kuchni czy jest to nowoczesna kuchnia w domu jednorodzinnym, standardowa kuchnia w bloku, a może w starym budownictwie.

Okap kuchenny nie tylko będzie pochłaniaczem zapachów, ale również pochłonie nadmiar wilgoć oraz pary wodnej. Natomiast przy smażeniu pochłonie wraz z parą tłustą mgiełkę, która osiada się na meblach kuchennych i suficie. Z tych powodów warto zakupić porządny okap kuchenny. Jednocześnie zabierając się do wyboru okapu, nie mamy pojęcia jakiego rodzaju okap kupić, a o to kilka przykładów.

Zamów okap na: www.comitor.pl

Do wyboru mamy dwa rodzaje okapów czyli pochłaniacze oraz wyciągi. Zadaniem wyciągów jest wysysanie zapachów a następnie wyrzucanie ich na zewnątrz, najczęściej odbywa się to przez przewód kominowy czyli jest to układ zamknięty. Pochłaniacze pracują trochę inaczej tzn. w układzie zamkniętym. Powietrze wraz z zapachami pobierane jest do środka okapu, a następnie jest przez niego oczyszczanie i na końcu wyrzucane z powrotem do kuchni. Pochłaniacze są częściej spotykane w kuchniach niż wyciągi, a to ze względu na niemożliwość podłączenia ich do przewodu kominowego. Niestety w pochłaniaczach musimy co jakiś czas wymieniać filtry węglowe, na szczęście nie jest to duży koszt i warto to robić, aby w kuchni nie osadzał się tłusty osad.

W ofercie okapów kuchennych znajdziemy:

  • okapy teleskopowe – tego rodzaju okapy najczęściej montowane są podszafkowo, a ich uruchomienie następuje poprzez wyciągnięcie części roboczej. Ruchoma część okapu powoduje zwiększenie powierzchni pochłaniającej.
  • okapy podszafkowe – okapy tego typu najczęściej nadają się do niedużych kuchni, w których nie gotuje się zbyt intensywnie, zajmują przeważnie mało miejsca, niestety ich wada jest mała wydajność.
  • okapy wyspowe – montowane nad wyspą, przeważnie nadają się do dużych kuchni, których powierzchnia wynosi nie mniej niż 20 m2, okapy te charakteryzują się dużą wydajnością.
  • okapy kominowe – najprostsze okapy przyścienne, która posiadają pionowy komin, który podłącza się do przewodu wentylacyjnego, są to najczęściej spotykane okapy, gdyż są bardzo wydajnie i niedrogie, można spotkać je w wielu modelach dzięki czemu mogą być ozdobą różnego rodzaju kuchni.

Przy wyborze okapu warto również zwrócić uwagę na jego wydajność, która określana jest przez producentów w metrach sześciennych na godzinę. Wydajność takiego okapu powinna mieć sześciokrotność kubatury kuchni. Dobrze również zwrócić uwagę na głośność urządzania oraz na jego dodatkowe funkcje jak oświetlenie, włącznik czasowy, minutnik czy sensor zapachu.

Author: admin

Udostępnij artykuł na: