Interaktywna

Blog informacyjny

Uroda

Stosowanie kwasów w kosmetyce

W pielęgnacji twarzy dużą rolę odgrywa zarówno nawilżanie, odżywianie, jak i oczyszczanie cery. Aby zachować promienna i młodą twarz, szczególnie istotny jest ten ostatni proces, czyli regularne, dogłębne oczyszczanie. Spektakularne efekty w złuszczaniu martwego naskórka przynoszą zabiegi z wykorzystaniem kwasów. Co warto o nich wiedzieć?

Kwasy AHA 

Kwasy AHA przenikają w głąb skóry i rozpuszczają się w wodzie, dzięki temu są w stanie pokonać wierzchnią warstwę sebum oraz dogłębnie oczyścić naskórek. Można używać je w różnym stężeniu, aby osiągnąć konkretne efekty – mają one działanie złuszczające, nawilżające lub oczyszczające. Słabe stężenia – około 5% nawilżają skórę, natomiast te w okolicach 20% oczyszczają i złuszczają ją. Polecane są osobom, które zmagają się z niedoskonałościami na twarzy w postaci trądziku lub wyprysków. Do kwasów AHA zaliczamy kwas glikolowy, mlekowy, migdałowy oraz jabłkowy. Warto pamiętać, że zabiegi z wykorzystaniem tych kwasów powinno wykonywać się jedynie pod okiem wykwalifikowanych osób, ponieważ mają one działanie drażniące i łatwo tu o poparzenia, które przynoszą więcej szkód, niż pożytku.

Kwasy BHA

Do kwasów BHA zaliczany jest tak naprawdę jedynie kwas salicylowy, który występuje zarówno w kosmetykach, jak i oparte są na nim zabiegi z medycyny estetycznej. Może być pozyskiwany z naturalnych roślin, takich jak rumianek, róże, maliny czy wierzba. Jego działanie polega na przenikaniu przez tłustą warstwę sebum i oczyszczaniu porów, co reguluje wydzielanie łoju i przyczynia się do poprawienia kondycji skóry. Kwas BHA ma działanie przeciwzapalne i polecany jest nawet w przypadku zmian trądzikowych. Najczęściej stosowany jest w przypadku osób, które zmagają się z wypryskami w strefie T. Nie wysusza n, ani nie podrażnia skóry. Używany jest w różnym stężeniu oraz przy pH około 3-4, ponieważ wtedy okazuje się najskuteczniejszy.

Kwas Azelainowy

Kwas Azelainowy nie jest zaliczany do żadnej z powyższych grup, bardzo często stosuje się go jednak w kosmetyce ze względu na łagodne działanie oraz dobre efekty. W przeciwieństwie do większości kwasów, może on być stosowany przez cały rok – również latem lub przed wyjazdem na wakacje), ponieważ nie wykazuje negatywnych reakcji pod wpływem promieni słonecznych. Polecany jest osobom, które mają naczynkową, delikatną i wrażliwą cerę. Skutecznie rozpuszcza zrogowaciałe komórki, hamuje rozwój bakterii oraz działa przeciwzapalnie.